logo

 

Amit a klíma használatakor figyelembe kell venni, és érdemes tudni.

 

Működés szempontjából két fajta klímakészüléket különböztetünk meg:

 • régi típusú on/off klíma (már nem forgalmazható, működtetésük drágább, több típussal fűteni is lehet, de csak ha a kinti hőmérséklet nem megy -5 ˚C alá.)
 • Inverteres klíma (modern, energiatakarékos készülék, szinte mindegyik tud fűteni, típustól függően -10, -15, -20, -25 ˚C-ban is)

Speciális esetektől eltekintve a klímakészülék egy beltéri és egy kültéri egységből áll. A két egység hőszigetelt csővel és villamos vezetékkel van összekötve. Kizárólag FÖLDELT konnektorból szabad üzemeltetni, hosszabbító nem elfogadható!

 • A beltéri nem szív be friss levegőt kintről, csak a benti levegőt keringteti és annak hőmérsékletét, páratartalmát változtatja. (Kivétel: speciális készülékek)
 • Áramszünet esetén legtöbb készülék újra indul az áram visszatérte után. A beállított ki-be kapcsolási időzítések törlődhetnek.
 • Áramingadozás, többszöri egymás utáni áramszünet esetén a készülék hibajelzést adhat, leállhat a működése. Kb. 10 perces teljes áramtalanítás után a hiba legtöbbször korrigálható.
 • A beállított hőmérséklet elérésekor, az on/off-os klíma leáll, az inverteres visszaveszi a teljesítményét, alacsonyabb fokozaton működik és csak túlhűtés vagy túlfűtés esetén áll le.

 

Hűtés üzemmód esetén a távirányító kijelzőjén az alábbi jelzés valamelyike látható: Cool, Hűtés, hópehely ábra

 • A beltéri hideg levegőt fúj, míg a kültéri meleget, bekapcsoláskor a beltéri ventilátor azonnal elindul, a hűtés 5 percen belül.
 • A beltérinél kondenzvíz keletkezik, mely el van vezetve egy csövön keresztül a szabadba, vagy közeli lefolyóba. Száraz meleg esetén lehet, hogy egyáltalán nincs kondenzvíz, esős vagy erősen párás időben viszont folyamatosan folyik.
 • Meghibásodás esetén a beltériből csöpöghet a víz, emiatt nem szabad alá tenni semmit, amiben a víz kárt okozhat. (pl. TV)
 • Hűtéskor a kültérinél nem keletkezik kondenzvíz.

 

Fűtés üzemmód esetén a távirányító kijelzőjén az alábbi jelzés valamelyike látható:  Heat, Fűtés, napocska ábra

 • A beltéri meleg levegőt fúj, míg a kültéri hideget, bekapcsoláskor a beltéri ventilátor illetve a fűtés nem indul azonnal, csak kb. 5-10 perc múlva, ez idő alatt egy narancssárga vagy piros lámpa világít a beltérin.
 • A kültéri egységnél keletkezik kondenzvíz, mely a kültéri alsó burkolatában (csepptálcában) gyűlik össze, alapesetben a középen lyukon keresztül csöpög ki a kültériből. Figyelem! Ez a csepegő víz felcsapódhat a falra, illetve ha fagy, balesetveszélyes helyzetet okozhat! Erre megoldás:
  • Vödörrel felfogni a vizet, lemezzel védeni a falat.
  • Téli kondenzvíz elvezetése, de ez csak fűtött és hőszigetelt csővel lehetséges, kiépítése külön díj ellenében kérhető!
 • Kültéri csepptálcájában összegyűlő víz nagy hidegben megfagyhat, mielőtt még a nyíláson keresztül távozna, ez a felgyülemlő jég idővel még nagyobbá duzzadhat, akár a gépben is kárt okozhat. (Pl.: Ventilátor lapát beleér a jégbe)
 • Némelyik típusban van gyárilag beépített csepptálca fűtés, ha nincs, külön díj ellenében kérhető a beépítése.
 • Kültérinél keletkező cseppvíz mennyisége a kinti levegő páratartalmától függ.
 • Télen fagyban fűtés esetén a gépet folyamatosan kell működtetni, éjszakára sem szabad kikapcsolni, gázkazánhoz hasonlóan csak a hőfokot kell lejjebb venni. Ez azért szükséges, mert ha kikapcsoljuk, az automatikus leolvasztási folyamat megszakad, ezért a jég felszaporodik, emiatt a fűtőteljesítmény drasztikusan lecsökken.
 • Amikor a kültéri olvasztja a hőcserélőre rakódott jeget, a beltérin világít egy narancssárga vagy piros lámpa, a  beltéri és a kültéri ventilátor kikapcsol, a kompresszor nagy fordulaton és hangosabban üzemel. A kültérinél ekkor jobban folyik a kondenzvíz. Az olvasztás típustól és jegesedéstől függően ez kb. 5-10 perc.
 • A kültéri hangosabb fűtés esetén, mint hűtés üzemmódban és minél hidegebb van annál erősebb a hang.
 • Tartósan fagypont alatti hőmérséklet esetén a kültéri alján jégcsapok keletkezhetnek.
 • Fűtéskor a beltérinél nem keletkezik kondenzvíz.

 

Automata üzemmód esetén a távirányító kijelzőjén az alábbi jelzés valamelyike látható: Auto, háromszög alakban nyilak

 • Gyárilag programozott hőmérsékletek és funkciók szerint működik a készülék, nem a távirányítón beállítottak szerint, ezért ezt a funkciót nem javasoljuk használni.

Párátlanító üzemmód esetén a távirányító kijelzőjén az alábbi jelzés valamelyike látható: Dry, vízcsepp

–     Ebben az üzemmódban hűtéshez képest erősebb szárító hatást és gyengébb hűtőhatást fejt ki a helyiségben a készülék.

Ventilátor üzemmód esetén a távirányító kijelzőjén az alábbi jelzés valamelyike látható: Fan, ventilátor lapát

–     Csak a beltéri egység ventilátora üzemel, a kültériben sem a kompresszor, sem a ventilátor nem működik.

 

Karbantartás                                         

A klímakészüléket évente minimum egyszer, ha fűtésre is használják minimum kétszer kell karbantartani. Sok esetben ennél lényegesen több karbantartásra is szükség lehet. (pl: konyha, élelmiszer- vagy zöldséges üzlet, forgalmas főút mellett. stb.)

A karbantartás hiánya a klímakészülék teljesítményromlását, meghibásodását okozza és garancia vesztéssel jár!

 

Tavaszi karbantartást március-április, őszi karbantartást szeptember-október hónapokban végezzük.

A nyári / téli szezon előtti karbantartás során nemcsak a készülék tisztítása, fertőtlenítése történik, hanem a készülék általános átvizsgálása (hűtőkör, hűtőközeg, elektromos rendszer, műszaki állapot felmérése) is elvégzésre kerül. Ezzel a legtöbb későbbi  meghibásodás megelőzhető.

Nyári szezonban a felgyülemlő klímatelepítések és javítások miatt nem tudunk karbantartási munkálatokat vállalni!

 

Bármilyen szakmai kérdésben szívesen állunk rendelkezésére!

 

 

 

BARANYI Hűtéstechnika és Klímatechnikai Készülékgyártó és Szerviz Kft

Hódmezővásárhely, Mester u. 1/F.  hideg@invitel.hu,  www.baranyiszerviz.hu

Tel: 62/248-006    Mobil:  30/8707-330    webáruház: bolt.baranyiszerviz.hu

 

 

 

Klímahasználati kisokos